Het kan je niet zijn ontgaan: kamerplanten verzorgen is een trend. Online, maar ook zeker offline, kom je steeds vaker planten tegen. Je ziet influencers op social media die trots laten zien welke super zeldzame plant ze hebben gescoord. Je ziet online steeds meer webwinkels die zich volledig specialiseren in kamerplanten. Ook zie je het planten aanbod bij de supermarkt iedere week groter worden.

Wij juichen deze trend toe! Planten zijn geweldig, maar weet je ook waarom? Kamerplanten in huis hebben nog veel meer voordelen dan puur een aanvulling op het interieur. In dit artikel vertellen we je over de voordelen die kamerplanten met zich meebrengen. Natuurlijk gaan we in op de bekende voordelen (ze zijn mooi), maar ook de minder bekende voordelen. Hopelijk motiveert het je om jouw plantencollectie verder uit te breiden.

Schonere lucht

Waarschijnlijk ken je wel de NASA. Deze Amerikaanse organisatie is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de ruimtevaart activiteit. Je kunt je voorstellen dat de luchtkwaliteit in zo’n ruimteschip een probleem kan zijn. Daarom deed de NASA onderzoek naar de mogelijkheid om planten in te zetten voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.

In hun onderzoek testten ze in hoeverre een kamerplant in staat was om giftige stoffen uit de lucht te zuiveren. En wat bleek? Er zijn tal van kamerplanten die dit kunnen doen. Deze planten nemen stoffen op, bijvoorbeeld formaldehyde, verwerken dat en breken het af. Zo wordt de lucht een stuk schoner!

gezondere leefomgeving - ikgroeimee.be

Photo by Prudence Earl on Unsplash

Extra zuurstof? Graag!

Jouw kamerplant zorgt er dus voor dat de lucht schoner wordt. Dat is al een enorm voordeel. Daarnaast helpt jouw plant je op nog een andere manier: hij zorgt voor extra zuurstof in de lucht.

Waarschijnlijk heb je wel eens van fotosynthese gehoord. Dit is het proces waarbij planten de CO2 (koolstofdioxide) in de lucht opnemen via de bladeren. Dit stofje wordt vervolgens omgezet in suikers. Hier krijgen de planten hun energie van om te kunnen groeien en bloeien. Het voordeel voor jou? Het “restproduct” van dit proces is zuurstof. Dit stoot de plant weer uit en daar profiteer jij van!

Hoe groter de bladeren van de plant, hoe groter dit voordeel is. Je kunt je voorstellen dat een grote Philodendron veel meer zuurstof kan produceren dan een veel kleinere plant.

Productiviteit en concentratie profiteren mee

Naast de luchtkwaliteit en een hogere hoeveelheid zuurstof zorgen kamerplanten ook voor een hogere productiviteit. De reden hiervoor lijkt eenvoudig. Een kamer zonder planten is vaak kil en zakelijk. Een kamer met planten is daarentegen juist warm en natuurlijk. Door te werken in een kamer met planten ben je productiever. Het groen in huis zorgt voor ontspanning zodat je langer door kunt.

Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is in meerdere onderzoeken bewezen. Onder andere op een universiteit in de UK. Daar is aangetoond dat studenten in een collegezaal met planten tot wel 70% beter bij de les bleven dan in een collegezaal zonder planten. 

Het oog wil ook wat

Los van al deze functionele eigenschappen zijn planten, in onze optiek, sowieso al onmisbaar in een woonkamer. Door de looks vullen ze je interieur goed aan. Er zijn tegenwoordig zeer veel soorten, kleuren en afmetingen te verkrijgen. Zo zit er altijd wel een geschikte kamerplant voor jou bij!

0
(Visited 12 times, 1 visits today)