Suikerhoudende dranken en de invloed op uw tanden

Gezoete dranken zijn voor veel Nederlanders een dagelijkse traktatie geworden. De realiteit is dat deze dranken niet gezond zijn, vooral niet voor ons gebit en onze glimlach. Iedereen heeft schadelijke bacteriën in de mond die de suikers opeten die we consumeren. De bacteriën halen energie uit de suiker, maar produceren daarbij zuur. Het zuur dat ze maken kan de tanden beschadigen, waardoor gaatjes ontstaan of erosie optreedt. 

Sommige van de meest voorkomende dranken die Amerikanen drinken bevatten veel suiker, zelfs dranken die als “gezond” of “natuurlijk” worden aangeprezen. Als je denkt dat je veilig bent met drankjes zoals sap, denk dan nog maar eens na! Een glas appelsap kan een vergelijkbare hoeveelheid suiker bevatten als een glas frisdrank. Volgens de USDA mag suiker niet meer dan 10% van je dagelijkse calorieën zijn. Voor vrouwen is dat 10-15 theelepels per dag. Voor mannen is dat 12,5-18,75 theelepels. Met één glas appelsap zitten veel mensen al aan (of net onder) hun dagelijkse limiet.

Het beste zou zijn om suikerhoudende dranken uit ons dieet te verbannen, maar het verminderen van het aantal suikerhoudende dranken dat je consumeert en het vervangen van gezondere opties met minder suiker is al een stap in de goede richting. Hier is een lijst van dranken die vol zitten met suiker en dranken die een betere keuze zijn. 

Drankjes die je volgens een orthodontist in Diemen Zuid het beste kan nemen zijn: water, melk en thee.  Dat betekent dat ze de bacteriën in je mond geen kans geven om problemen te veroorzaken en zuur te maken dat je tanden kan beschadigen. Water kan ook fluoride bevatten, dat de tanden beschermt tegen gaatjes. Het calcium in melk helpt ook om je tanden sterk te houden. Als u of uw kinderen allergisch zijn voor koemelk, probeer dan ongezoete melkvervangers (zoals amandel-, soja- of rijstmelk) met extra calcium.

Als je ’s ochtends geen kopje gezoete koffie, thee of sap kunt weerstaan, zijn er nog steeds een aantal dingen die je kunt doen om je tanden te beschermen. Hier zijn enkele suggesties om te overwegen.

  • Drinken, niet nippen. Nippen geeft de bacteriën meer tijd om de suiker op te eten en gaatjes te maken. Drink snel om je lichaam de tijd te geven het slechte spul weg te spoelen. Probeer gezoete koffie, thee of frisdrank in één keer te drinken in plaats van er gedurende langere tijd van te nippen. Als je je kind sap geeft, laat het dit dan alleen tijdens de maaltijd drinken en doe alleen water in een tuitbeker die ze overdag bij zich dragen.
  • Fluoride is je vriend. Als het water in uw gemeente gefluorideerd is, drink dan kraanwater om uw gebit gezonder te maken. Fluoride beschermt de tanden en heeft het aantal gaatjes in het hele land teruggedrongen.
  • Poets en reinig tussen uw tanden. Poets uw tanden twee keer per dag en reinig één keer per dag tussen uw tanden. Vraag uw tandarts hoe u dit het beste kunt doen. Help alle kinderen onder de acht jaar goed te poetsen en te flossen, en ga regelmatig naar de tandarts.

Weten welke dranken suiker bevatten en dat met suiker gezoete dranken schadelijk kunnen zijn voor het gebit, is een goed begin. Stel doelen voor uw gezin om deze tips op te volgen. Goede gewoonten beginnen al op jonge leeftijd, dus help uw kinderen gezonde beslissingen te nemen over wat ze willen drinken. Geef het goede voorbeeld, en jullie zullen allemaal een gezondere lach en een gezondere toekomst hebben.

0
(Visited 8 times, 1 visits today)