We krijgen steeds drogere zomers en in andere periodes valt er zoveel neerslag dat de riolen de hoeveelheid water niet kunnen afvoeren. Als we het regenwater zouden opvangen en hergebruiken, dan besparen we met zijn allen een hoop kraanwater en gaan we overstromingen tegen. Bovendien helpen we Moeder Natuur zo een handje.

Voordelen van regenwater opvangen

  • De riolen worden minder belast, waardoor er minder overstromingen zullen zijn. 
  • Het is beter voor het milieu. Het zuiveren van rioolwater kost een hoop energie, dus wanneer het regenwater niet in het riool terecht komt bespaart dat een hoop onnodige zuiveringskosten.
  • U bespaart een hoop kosten. Drinkwater zal de komende jaren steeds duurder worden.
  • Het is beter voor uw planten. In hemelwater zit geen kalk, maar juist voedzame stoffen die heel goed zijn voor uw planten.
  • De wasmachine en andere huishoudelijke applicaties gaan door het kalkvrije water langer mee.

Hoe regenwater opvangen en hergebruiken?

Met een beregeningspomp kunt u het regenwater uit een externe bron gebruiken (bijvoorbeeld een waterput, kanaal of sloot) om uw tuin te besproeien. Een hydrofoorpomp is hier ook geschikt voor. Deze pomp verpompt het water met een hoge druk naar waar u het nodig heeft. Tevens is de hydrofoor ook geschikt om het regenwater te verpompen naar toepassingen in huis. Denk aan het doorspoelen van de wc, watertoevoer voor de wasmachine of het water te gebruiken voor schoonmaak. Heeft u geen waterbron tot uw beschikking? Dan zijn er verschillende manieren om het regenwater op te vangen

  1. Een regenton

Door een regenton in uw tuin te plaatsen kun u het regenwater via de regenpijn in de ton laten stromen. Meet de hoogte van de regenton en zaag een stuk van de regenpijp, zodat u de ton onder de regenpijp kan plaatsen. Plaats de regenton het liefst in de schaduw, zodat algen minder snel de kans krijgen om te groeien. Een deksel op de ton plaatsen tegen de muggen is ook niet onverstandig.

  1. Een duurzame schutting

Een deel van uw schutting vervangen voor een schutting waar regenwater kan worden opgeslagen is een hele duurzame oplossing. Het staat niet in de weg en sluit mooi aan bij het geheel. U kunt een kraan onderin plaatsen om bijvoorbeeld uw tuinslag erop aan te sluiten. Doordat het water in de hoogte wordt opgeslagen zal er enige druk ontstaan om het water via uw tuinslang bij uw planten te krijgen.

  1. Een vijver

Een vijver aanleggen in uw tuin is goed voor het milieu en biodiversiteit. Veel regenval komt in de vijver terecht, waardoor de riolering wordt ontlast. U heeft dan de keuze om het opgevangen water te gebruiken om uw planten te besproeien. Door verschillende planten in de vijver te plaatsen verbetert u ook de biodiversiteit.

  1. Een opslagtank ondergronds plaatsen

Een iets duurdere oplossing voor het opvangen van regenwater is een opslagtank onder de grond plaatsen. Hier kan veel hemelwater worden opgeslagen. Het grote voordeel is dat de tank niet in het zicht ligt. Door de grote hoeveelheid water dat u kunt opslaan, kunt u het hele jaar door regenwater hergebruiken. De investeringskosten heeft u binnen no-time terugverdiend. 

  1. Een waterzak in uw kruipruimte

Een waterzak is een goedkopere manier voor het opvangen van regenwater. U kunt de zak gemakkelijk in uw kruipruimte leggen, dus er zijn geen graafwerkzaamheden nodig. Zorg ervoor dat het regenwater naar de waterzak wordt afgevoerd en dat deze ook tijdig (gedeeltelijk) wordt geleegd.

Tot slot kunt u uw steentje bijdragen aan een beter milieu door uw regenpijp af te koppelen van de riolering. Hierdoor zal de regen in uw tuin terechtkomen, waarna het zich vermengt in het grondwater. Dit bespaart al een hoop onnodige zuiveringskosten. Laat een expert nagaan of dit in uw situatie mogelijk is.

0
(Visited 4 times, 1 visits today)